YEME plnochutné potraviny nám ponúkajú produkty z fariem každý deň a my sme sa ich na túto tému opýtali viac. Ako to s tými bio a eko produktmi vlastne je?

V predošlých našich interview sme sa venovali hlavne jednotlivým prevádzkam, producentom či blogerom v oblasti gastropriemyslu. Nás však zaujíma aj cesta potravín ku konečným zákazníkom, ktorými ste práve vy, naši čitatelia. Prostredníctvom reťazcov sa kvalitné potraviny z fariem dostávajú do našich domovov, k našim rodinám, ale predtým ich ešte čaká slušná cesta. Jedným z reťazcov, ktoré sa neboja podporovať lokálnych producentov je aj spoločnosť YEME. Prinášame Vám rozhovor so spolumajiteľom a riaditeľom YEME plnochutné potraviny, pánom Petrom Varmužom, ktorý by si mal prečítať každý, koho zaujíma, čo si položí pred seba na tanier, a ako to s tými bio a eko potravinami vlastne je.

 

   1. Aký je záujem o produkty zo slovenských fariem a vývoj za posledných 5 rokov?

Mal som to šťastie, že som strávil veľa rokov v zahraničí, najmä v Thajsku, v Anglicku a v USA. Trend malých, autentických fariem a remeselných výrobcov je viditeľný skutočne v každej krajine.  V Kalifornií určite najvýraznejšie. Farmárske trhy a supermarkety zamerané na lokálne farmárske produkty sú na každom rohu. Keď som sa vrátil domov na Slovensko, pred tým ako sme s YEME začali, som bol veľmi rád že tento trend sa rodí a začína existovať aj u nás.  Hlavne od tvorenia nášho prvého obchodu pred rokom a pol vidím každý deň, že je záujem ľudí o produkty zo slovenských fariem naozaj veľký. Ľudia si na základe skúseností z veľkých reťazcov a s nadnárodnými výrobcami dávajú pozor na to čo kupujú. Nenechajú sa nachytať keď sa dohodne veľký výrobca s veľkým reťazcom a napíšu na výrobok "farmárske mlieko"... Sú oveľa hĺbavejší, chcú vedieť že veci sú autentické a pod obalom sa skutočne skrýva to čo sa deklaruje. Čítajú etikety, googlia, sledujú blogy, radia sa navzájom, pýtajú sa nás. Chcú proste vedieť, že to, čo sami jedia je naozaj kvalitné a autentické. A to výrobky zo slovenských fariem skutočne sú.

 

   2. Ako Vaši zákazníci vnímajú rozdiel medzi produktmi, ktoré sú certifikované ako ekologické a produktmi, pri ktorých je označenie pôvodu slovenská farma

Z mojej skúsenosti považujem rozdiel vo vnímaní certifikovaných bio produktov v súčasnosti ako minimálny. Ľudia dnes už neveria nápisom a certifikátom. Veria ľuďom čo farmárčia, veria príbehom, veria úprimnej snahe. Tomu veríme aj my a na základe tohto si aj vyberáme ľudí s ktorými spolupracujeme. Dvor Výmol pestuje zeleninu poctivo a s úprimným záujmom. Bez eko/bio certifikátu. Farma Jandech robí úžasné vajcia. Takisto bez eko/bio certifikátu. Farma Kuchyňa má kravy vypustené na rozľahlých pasienkoch, stará sa o nich s múdrosťou a láskou a výsledkom je najlepšie hovädzie mäso široko ďaleko a to nielen na Slovensku! Toto je to, čo ľudia dnes hľadajú. Nemyslím si však že do budúcna ostane pri tom. Čistý, poctivý a tradičný prístup sa nedá a nikdy nebude dať merať a certifikovať a bude stále najdôležitejším elementom. Certifikát eko/bio však bude v budúcnosti tiež dôležitý. Pomôže štruktúrovať a profesionalizovať farmy a pomôže zákazníkom pri rozhodovaní.

 

   3. Majú farmári podľa Vás dostatočné kapacity pre vykonávanie svojej činnosti? Ak nie, ktoré druhy produktov najviac chýbajú?

Farmári majú také kapacity aké vytvorili. Adekvátne k tomu v akom štádiu vývoja sa nachádzajú a akú majú za sebou históriu. Niektorí sú úplne noví, začali s farmárčením len pred pár rokmi. Tí majú väčšinou malé kapacity, ale sami fyzicky pracujú, celý deň rozmýšľajú o tom čo a ako robia, ako by sa to dalo robiť lepšie. Nečakajú nič od nikoho, proste sa rozhodli vziať život do vlastných rúka a ísť za svojim snom. Verím že títo sa postupne posilnia a ak im odhodlanie vydrží, dostatočné kapacity si vytvoria sami. Iní, ktorí už majú tie najťažšie začiatky za sebou a  farmárčia dlhšie, majú kapacity väčšie a stíhajú pokrývať dopyt. Sú ale aj takí, ktorí majú veľmi dobré kapacity a sú silní po stránke skúseností, avšak im chýba ochota trvať na nekompromisnej kvalite a ďalej ju rozvíjať. To mi príde veľká škoda...

 

   4. Čo by ste odporučili farmárom, ktorí by chceli dodávať svoje produkty napríklad do Vašej siete predajní?

Aby nás oslovili cez náš web alebo facebook. Mám skúsenosti, že farmári sa často boja jednať s ľuďmi z Bratislavy. Majú zlé skúsenosti, počuli o praktikách reťazcov. Nás sa báť nemusia. Sme na ich strane a sme pripravení slušne, ľudsky spolupracovať.

 

   5. Budeme radi za Vaše ďalšie názory alebo návrhy tém, ktoré pomôžu spájať slovenských farmárov a slovenských spotrebiteľov a budú pre každého inšpiratívne a prínosné.

Ak dovolíte, rád by som ešte dodal pár slov o kvalite a hodnote jedla na trošku hlbšej úrovni.  Viete, keď som ako čerstvý absolvent nastúpil do práce v potravinách, nízka cena predstavovala pre mňa, mojich kolegov a zákazníkov veľmi veľa. Každodenné nízke ceny, silné akcie, lacnejšie výrobky pod vlastnou značkou a zľavy na veľké balenia boli na prvom mieste. Boli 90 roky, obdobie vysokej nezamestnanosti, nízkych platov a veľmi ťažkého života. Chvalabohu sa za posledných 30 rokov veľa zmenilo k lepšiemu a dnes je Slovensko v Európskej Únií  slobodnou, mierovou a prosperujúcou krajinou, s takmer plnou zamestnanosťou a dynamicky rastúcimi platmi. Ľudia majú možnosť cestovať a dokonca pracovať v zahraničí. Viem, že síce zatiaľ nie rovnako na celom území nášho krásneho Slovenska a nie rovnako pre každého Slováka. Určite však máme to šťastie, že väčšina ľudí v Bratislavskom kraji, kde žijem a pracujem a kde žijú a pracujú zákazníci YEME, máme možnosť pri rozhodovaní o tom čo budeme jesť a už sa nemusíme riadiť len cenou. Máme príležitosť sa zamyslieť nad vecami hlbšie. Napríklad nad tým že syr, ktorý si kúpime je naozaj z mlieka, a to z mlieka slovenského a dokonca možno aj slovenského mlieka z malej ovčej farmy, kde mlieko priamo spracovali, vyrobili a nechali ho vyzrieť. Možno nám dokonca záleží aj na tom, že tie ovce žili slušný život, mali možnosť voľného výbehu, možnosť jesť im prirodzenú, čerstvú stravu. Že mali možnosť žiť v prirodzených stádach, pretože sú to inteligentné, sociálne veľmi vysoko vedomé tvory, ktorým záleží na tom, s kým trávia život, rovnako ako my, ľudia, aj oni chcú byť s rodinou a kamarátmi a mať možnosť na nejaké súkromie, keď to potrebujú. Rozdiel v tom, čo dostaneme keď zjeme lacný fabrický poľský syr alebo syr, ktorý pre nás z láskou urobili ľudia na malej farme na Myjave z oviec, ktoré žijú dôstojný život v prírode je predsa obrovský! Je hodný neporovnateľne viac!

Čerstvé ovocie a zelenina v potravinách yeme na Búdkovej v Bratislave

Oddelenie pečiva 

Oddelenie pečiva v prevádzke  na Búdkovej v Bratislave

Bylinky na Tomášikovej v Bratislave

Oddelenie mäsových výrobkov na Tomášikovej

Kontakt

Web: http://www.yeme.sk/

Adresa centrály:
YEME: Plnochutné potraviny
Tomášikova 46/A
831 04 Bratislava
E: info@yeme.sk

Autor: Mária Mauritzová

Zákaznícka zóna

Koľko ušetríte?

Na našej stránke používame Cookies. Slúžia na skvalitnenie služieb a štatistiky návštevnosti.